Fremstilling af print (strygejernsmetoden)
Print der er fremstillet efter "strygejernsmetoden"  Folk der sidder og roder med elektronik, har jævnligt brug for et printkort, herefter blot kaldet print. Der findes flere forskellige metoder til at fremstille print efter, alt efter hvor profesionelt, og hvor mange man skal bruge.  Strygejernsmetoden er en forholdes vis nem måde at fremstille et flot enkeltsidet print på, især hvis det blot er nogle få stykker man skal bruge (feks. prototyper). Metoden er ikke særlig velegnet, hvis printet skal indeholde meget tynde printbaner. Det kan dog lade sig gøre, når man har fået noget erfaring med metoden. Mange af de konstruktioner man finder, feks. på nettet, har en printtegning, og så er det næsten lige ud af landevejen, for at fremstille et print, dog er der nogle ting man skal bruge.  Nødvendige matrialer:  1 En fil med printtegningen (helst spejlvendt) Dette kan feks. være en PDF, BMP, JPG eller anden fil som man kan åbne på sin PC.  2 Laserprinter. (sort toner)  3 Fotopapir. (feks. fotomat 150 G/M² fra relief vare nr. 383257)  4 Rå print skåret til i mål.  5 Ståluld (fint).  6 Køkkenrulle  7 Strygejern (fint med et gammelt et) + et strygebrædt.  8 Ætsebad, feks. finætsekrystal eller jernklorid  9 evt. loddelak  10 Bor (0.8 - 1.2 mm & 3,2 - 3,5 mm) + en velegnet boremaskine til disse bor.  Sådan her gør du:  Print tegningen ud i 1:1 forhold, spejlvendt, på fotopapiret, og klip tegningen til så den passer på printet. Print gerne tegningen ud flere gange, så du har en extra, hvis strygningen ikke bliver som forventet. Der skal bruges 1 tegning til hver print. Sav eller klip printet til i endelig størelse. Puds kobberbelægningen blank med ståluld, og tør det rent med et stykke køkkenrulle. Undgå at sætte fingerne på den blanke, rene kobberoverflade. Det må på det kraftigste frarådes at få kobberbelægningen blank ved hjælp af Feks. Slipol, Brasso, skurepulver eller andre former for slibemidler, der indeholder kemi. Undgå altid, at bruge nogen form for kemikalier på printet, på dette stadie. 
                                                  ( BEMÆRK: tegningen skal være printet ud, spejlvendt )  Læg printet på strygebrædtet, med kobbersiden opad. Jeg plejer at bruge et "ærmestrygebrædt". Læg nu tegningen oven på printpladen, med det printede mønster nedad. Tænd strygejernet på max. varme og lad det varme op. 
Når strygejernet er på max temperatur, begynder du at stryge oven på papiret. Hold papiret fast, med en finger, indtil at papiret "klæber" sig fast på printet. Bliv ved med at stryge i Ca. 1 minuts tid. Brug gerne spidsen eller kanten af jernet, for at sikre, at hele mønstret har fået rigeligt med varme, over hele printpladen. 
Papiret må gerne blive brunt (lettere brændt). PAS PÅ!!! Nu er printpladen MEGET varm og undgå at røre ved den, før den er kølet af. 
Når printpladen så er kølet af, tager man forsigtigt, i det ene hjørne, og trækker papiret af. Check at hele mønstret sidder på printpladen, og der ikke sidder nogle sorte baner tilbage på papiret. Hvis ikke alle banerne er kommet med over på printet, puds printet blank igen, med ståluld, og begynd forfra.  Hvis alt er i orden, kan printpladen nu kommes i ætsebadet.
Når printet er fædigætset, det vil sige alt det blanke kobber er væk, og kun de sorte aftegninger er tilbage, skylles printpladen ren i vand, og tør den af med et stykke køkkenrulle, så den er hel tør. Så pudser du det sorte væk, med ståluld, indtil kobberbanerne er helt blanke, og der ikke mere sort tilbage. Nu kan du så evt. lakere kobbersiden med noget printlak.
Bor nu hullerne, så de passer til komponenterne, og evt. skruer. Så er printet klar til montering og lodning.
HUSK Alle billeder er     Klikbare
KUVINI.DK
Foto Foto Foto
Elektronik Elektronik Elektronik
Fly Fly Fly
?
?
Kontakt/info Kontakt/info Kontakt/info